Onderhoud

Bij het ontstaan van vlekken op leer kunt u het volgende doen:

  • leer op leer wrijven, dat wil zeggen gebruik een ander schoon stukje van het artikel en wrijf daar voorzichtig mee over de vlek.
  • Vette randen kunnen evenals lichte vlekken voorzichtig met een suèdegum behandeld worden.
  • Wanneer er een vetvlek op het artikel zit, gebruikt men vetvrij schoolkrijt, rasp dit krijt en leg dit op de vlek (zoveel dat de vlek helemaal bedekt is met krijt), vouw het artikel dicht en laat dit 1 á  2 dagen rusten. Na deze rustpauze de vlek uitwrijven met een schoon stukje van het artikel.
  • Wit leer is besmettelijk, maar wel schoon te krijgen. Het artikel kan behandeld worden door babyshampoo op een witte vochtige doek aan te brengen en dit op de vlek te wrijven.
  • Een lederen tas is geen regentas. Wanneer er toch mee in de regen is gelopen, laat u de tas dan eerst drogen bij kamertemperatuur, nooit boven/bij de verwarming en in de zon! Daarna kunt u bij een suède artikel de vlekken proberen op te borstelen met het suèdeborsteltje ofzachtjes de suèdegum gebruiken, het leer op leer tegen elkaar wrijven of het leer invetten met kleurloze schoenpoets of leervet. Leervet is vaak heel vet, schoenpoets is iets lichter en minder vet. Na het nat worden en verwijderen van de opgedroogde regendruppels het ledertas opnieuw inspuiten.
  • Bij het blootstellen aan UV-straling en zonlicht kan eventuele verkleuring ontstaan. Laat uw aankoop bijvoorbeeld niet op de achterbank van uw auto liggen in de volle zon of aan een kapstok hangen voor langere tijd.
  • Als u uw aankoop voor langere tijd wilt weg leggen, kunt u dat het beste doen in een zak waar het kan ademen, niet in een plastic zak. Het artikel is een natuurproduct en moet kunnen ademen.
  • Doordat leer en suède een natuurproduct zijn, kunnen oneffenheden in het materiaal aanwezig zijn. Natuurlijk wordt een Celez-tas met de grootst mogelijke zorg samengesteld, echter kleine onregelmatigheden zijn wel kenmerkend voor het product. Geen enkel artikel zal exact hetzelfde zijn.
  • Suède kan in het begin afgeven. De losse deeltjes verdwijnen na verloop van tijd. Zij zijn ook te verwijderen met een suèdeborstel of met plakband waarvan de lijm niet loslaat. De losse deeltjes blijven aan het plakband kleven
  • Bij nappa leder (glad leer) is er niet zoveel onderhoud nodig als bij suède, omdat dit niet zo besmettelijk is. Wel moet de tas ook vooraf geïmpregneerd worden met een spray.

Celez staat niet garant voor het behandelen van onze producten door derden.

Alle rechten toebehorende aan Celez onder intellectuele eigendomsregelgeving dient in exclusieve eigendom van Celez te blijven; Celez’s naam, ontwerp logo, afbeeldingen, tekst/teksten of merk gebruiken op welke wijze dan ook, dient Celez eerst geraadpleegd te worden voor toestemming.

celez-tas-onderhouden